01. Inleiding

Algemeen

Met deze begroting voor 2017 geven we invulling aan onze ambities voor de tweede helft van deze bestuursperiode. Voor een groot deel betekent dit afmaken waar we twee jaar geleden voortvarend mee begonnen zijn. Op onderdelen intensiveren we het ingezette beleid. Het gaat daarbij onder andere om het versterken van onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid, het verbeteren van het economisch klimaat en de transformatie in het sociaal domein. Dat doen we in nauwe samenspraak met inwoners en maatschappelijke partners. Als gemeente willen we namelijk zo goed mogelijk aansluiten bij de initiatieven uit de samenleving. We slagen er steeds beter in dit onderdeel te laten zijn van de werkwijze van onze organisatie. De aantrekkende economie biedt de stad nieuwe mogelijkheden. Die groei vertaalt zich echter nog niet in meer financiële ruimte voor onze begroting. Wel zien we dat door de bezuinigingen en financiële spelregels er sprake is van een gezonde financiële huishouding.

 

Duurzaamheid

We zien dat Nederland nog steeds moeite heeft met het nakomen van de internationale klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt. Dat is voor ons een van de redenen om als Assen een extra inspanning te leveren voor het terugdringen van CO2-uitstoot en energiegebruik. Dat doen we in de vorm van een zonnepark in Assen Zuid, zonneleningen voor inwoners, onderzoek naar vormen van duurzame energieopwekking en een proef met circulair bouwen. Ook gaan we door met het verduurzamen van onze gebouwen en straatverlichting.

 

Werk

Voor ons is werk nog steeds een van de meest effectieve vormen van maatschappelijke deelname. Door de aantrekkende economie rekenen we op een toename van het aantal arbeidsplaatsen in de stad. Ons economisch beleid blijft er op gericht om waar mogelijk nieuwe werkgevers aan ons te binden. Met uitstekend geoutilleerde bedrijventerreinen, moderne kantoorgebouwen, een goed opgeleide beroepsbevolking en de nieuwe infrastructuur door de FlorijnAs biedt Assen hun optimale condities zich hier te vestigen of uit te breiden. Verder spannen we ons in om mensen die nu nog op afstand van de arbeidsmarkt staan aan werk te helpen. Daarbij zorgen we er uiteraard ook voor dat wij als gemeente voldoen aan de norm voor afspraakbanen.

 

Hulp en ondersteuning

Na een periode van transitie op het gebied van jeugd, Wmo en participatie gaan we de komende twee jaar aan de slag met de transformatie. Daarvoor willen we meer inzetten op preventie en het zo vroeg mogelijk signaleren van problemen. We zien hierbij een belangrijke rol weggelegd voordiverse partners in het sociale domein. Uiteindelijk moet hierdoor het aandeel intensieve hulp en ondersteuning verminderen.
Door het per 2017 koppelen van de inkoop van Jeugdhulp en Wmo bieden we onze inwoners een meer geïntegreerd pakket aan hulp en ondersteuning. Op deze manier kunnen we hulp en ondersteuning gerichter en daarmee effectiever inzetten.

 

Wonen

Er wordt weer volop gebouwd in Assen. Dat is het resultaat van het toegenomen vertrouwen in de economie en het actief inspelen op de woonwensen van nieuwe en bestaande Assenaren. In 2017 streven we naar de oplevering van 400 nieuwe woningen. Volgend jaar starten we met de bouw van woningen op het Veemarktterrein. Het ontwikkelen van nieuwe gebieden is maatwerk. Hierdoor kunnen we snel en flexibel inspelen op veranderende marktomstandigheden. Samen met onze partners zorgen we ervoor dat ook meer kwetsbare groepen en statushouders adequate huisvesting kunnen vinden in onze wijken.

 

Overheidsparticipatie

Er is inmiddels de nodige ervaring opgedaan met overheidsparticipatie. Dat geeft voldoende basis om deze werkwijze frequenter in te zetten bij nieuwe ontwikkelingen. Zo gaan we met inwoners en belanghebbenden aan de slag om een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad te maken. Dit plan biedt ruimte voor een verdere vitalisering van ons stadshart. Met onze Cultureel Hart partners werken we aan een verrassend en aantrekkelijk aanbod aan tentoonstellingen en activiteiten in de binnenstad.
In het gebiedsgericht werken zien we dat steeds meer inwoners verantwoordelijkheid nemen voor hun buurt en wijk. Het is nu zaak deze energie de komende jaren vast te houden en zo goed mogelijk aan te sluiten bij initiatieven.

 

Financieel beleid

Bezuinigingen door het rijk en financiële tegenvallers hebben ons de afgelopen jaren genoopt tot een behoudend financieel beleid. We worden ook nu nog geconfronteerd met onzekerheden. Daarom blijven we ook verder deze bestuursperiode financieel behoedzaam manoeuvreren.
Voor het realiseren van onze ambities blijven we een beroep doen op de creativiteit van onze ambtelijke organisatie en maatschappelijke partners om budgetten te combineren en effectiever in te zetten. De afgelopen twee jaar hebben laten zien dat zij daar uitstekend toe in staat zijn.